Er du like glad i kaffe som oss? Da kan du ta en ekstra kopp med god samvittighet, i alle fall om vi måler det mot risikoen for prostatakreft.

Hvor mye kaffe kan du drikke?

Forskerne bak analysen skriver at prostatakreft er den nest vanligste kreftformen, og den sjette viktigste årsaken til kreftdød hos menn. Nesten tre av fire tilfeller oppstår i den utviklede verden. Siden 1970-tallet har nye tilfeller av sykdommen økt kraftig i asiatiske land, inkludert Japan, Singapore og Kina.

I den aktuelle metaanalysen undersøkte forskerne tidligere forskningsartikler publisert fram til september 2020.

Studiene som er inkludert i analysen, er utført i Nord-Amerika, Europa og Japan. De inkluderte mer enn 1 million menn hvorav 57 732 utviklet prostatakreft.

Forskerne sammenlignet de som drakk minst kaffe med de som drakk mest. Resultatene viste at det var en reduksjon i risikoen for prostatakreft på 9 prosent blant de som drakk mest.

Forskerne hevder også at hver ekstra daglige kaffekopp gjennom livet var forbundet med en relativ reduksjon i risikoen på én prosent.

Bra for metabolisme og betennelser

Studiene som er inkludert i analysen, er observasjonsstudier og kan derfor ikke bevise sammenhengen mellom kaffe og prostatakreft.

Likevel er den biologiske forklaringer på funnene plausibel, mener forskerne.

Kaffe forbedrer glukosemetabolismen, har antiinflammatoriske og antioksidanteffekter og påvirker kjønnshormonnivåer, som alle kan påvirke initiering, utvikling og progresjon av prostatakreft, påpeker de.

Men selv om denne studien antyder at økt kaffeforbruk kan være forbundet med redusert risiko for prostatakreft, skriver de at det trengs mer forskning som kan utforske de underliggende mekanismene og de aktive forbindelsene i kaffe.

Referanse

Chen X, Zhao Y, et.al. Coffee consumption and risk of prostate cancer: a systematic review and meta-analysis. BMJ Open 2021. doi:http://dx.doi.org/10.1136/bmjopen-2020-038902

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *