Det å gå ned i vekt kan være tøft. Du kan ofte føle på at du gjør absolutt alt riktig, men du ser fortsatt ikke de resultatene du ønsker. Når man ønsker å gå ned i vekt så kan det føles som man går på et minefelt av forskjellige råd, dietter og produkter som lover deg raske resultater, og det kan være vanskelig å vite hva man skal og ikke skal gjøre. Her er 7 vanlige tabber som vi ofte gjør når vi skal gå ned i vekt.

Artikkelen er skrevet av coach Maria Albertsdottir.

1. Mangel på planlegging av måltider

Det å planlegge måltider kan ha ekstremt mye å si om du vil lykkes å gå ned i vekt eller ikke. Hvis du ikke har allerede planlagt og handlet inn til måltidene dine så er det fort gjort å dra innombutikken og kjøpe en frossen pizza eller å dra påen restaurantog kjøpe mat som kanskje ikke er optimalnår duønsker å gå ned i vekt. Men dersom måltidene er planlagt og forberedt så blir det mye lettere å holde seg til gode rutiner som gjør det mye lettere å gå ned i vekt. Samtidig så har du kontroll på hva du spiser,du spiser mindre ute og dermed sparer du fort pengerpå mat.

2. Du er egentlig ikke i et kaloriunderskudd

Helt enkelt så handler vekttap om kalorier som blir spist og kalorier kroppen forbrenner. Når du spiser færre kalorier enn det du forbrenner så er kroppen nødt til å bruke fettlageret til å lage energi, og dermed vil vekten ofte bli redusert mens kroppen bruker opp mer og mer av fettlagrene. Mange vil oppnå et kaloriunderskudd ved å redusere inntaket av energirike matvarer som brus, søte bakevarer og godteri og øke inntaket av næringsrike matvarer som frukt, grønnsakerog grove kornprodukter. Ofte kan det å gjøre små, enkle grep i hverdagen gjøre at du går ned i vekt. Dette kan være alt fra å gå mer tur, trene litt oftereeller aktivt spise litt sunnereenn det du ellers hadde gjort.

3. Du velger kortsiktige løsninger

Det mange som ønsker å gå ned i vekt gjør erå starte på en diett som lover at du går ned så mange kilo på så kort tid. Ofte så blir det vanskelig å vedlikeholde dietten over tid. Dette fører som regel til at man går tilbake til sine gamle kostvanerog ikke går ned i vekteller til og med går opp i vekt. Den besteløsningenpå dette problemet er å innføre endringer i hverdagen din som blir gjennomførbart og gjerne å innføre vaner du kunne fulgt for resten av livet.

4. Du er flink i ukedagene, men skeier ut i helgene

Det er som regel enkelt å holde seg til en fast rutine i ukedagene, men med en gang helgen kommerså vil man gjerne kose seg litt ekstra. Dersom helgekosen består av alkohol, godteri, snacks og flere turer på resturater på fredag, lørdag og søndag så vil det utgjøre nesten halve uken din. Og da blir det fort gjort å spise tilbake de kaloriene som du «sparte inn» de andre ukedagene. Dermed vil tallet på vekten stå stille. Du kan heller prøve deg på å tillate deg selv litt mer kos i hverdagen og dropper tanken at det er «alt eller ingenting». På denne måten vil du ikke føle at du må skeie ut i helgene like mye. Samtidig så er det smart å planlegge for helgen, der du fortsetter i stor grad å spise som du gjør i ukedagene, men fortsatt tillater deg selv å dra ut å spise med venner eller ta deg litt lørdagsgodt. Du kan fortsatt kose deg i helgene og gå ned i vekt, ved å ha en plan og kjenne dine vaner så blir det mye enklere og mer gjennomførbart å gå ned i vekt og fortsatt leve livet.

5. Du drikker kalorier

Som tidligere nevnt, så handler vektnedgang enkelt om inntaket av kalorier i forhold til det du forbrenner. Her kan du spare deg for mange kalorier ved å droppe energirike drikker som juice, iskaffe, sukkerholdig brus og energidrikker. Dette er en av de mange grunnene til at det er anbefalt å velge vann som tørstedrikk. Selvfølgelig så kan du fortsatt nyte din favoritt is-mokka, men såer det mulig at de flytende kaloriene er det som ødelegger for at du ligger i et kaloriunderskudd. Så her kan du ta og spise hele frukten i stedet for å drikke fruktjuice eller velge en mindre størrelse på iskaffen eller vinen slik at kaloriinntaket blir redusert.

6. Du er ikke fysisk aktiv

De fleste som ønsker å gå ned i vekt gjør størst endring i kostholdet og ser bort ifra hvor stor betydning fysisk aktivitet kan ha for vektnedgangen. Det å være aktiv i hverdagen gir mange gunstige helsefordeler for både kropp og psyken. Fysisk aktivitet bidrar til bedre selvfølelse, som igjen gjør det mye lettere å ta de gode valgene i hverdagen som vil resultere i vekttap.I tillegg vil økt fysisk aktivitet bidra til at kroppen forbrenner mer kalorier og skape det kaloriunderskuddet som er nødvendig for vektnedgang.

7. Du prioriterer ikke søvn

Tilstrekkelige mengder søvn er nødvendig for å opprettholde god helse og en sunn og fungerende kropp. For lite søvn eller dårlig søvnkvalitet kan ha en rekke negative konsekvenser for deg. Blant annet så kan for lite søvn gi økte stress for kroppen, hormonforstyrrelserog forstyrrelser i stoffskiftet. Søvnmangel har blitt vist til å øke mengden av stresshormonet kortisol i kroppen, kortisol har videre blittvist til å utløse fettlagringen i kroppen. De aller fleste har vel også kjent på mindre overskudd etter en dårlig natts søvn. Dette kan påvirke dine matvalg, treningen og motivasjonen din. Når du er trøtt og sliten så vil det kanskje ikke friste så mye å gjennomføre treningsøktene eller følge måltidsplanen.

Bli bedre kjent med coach Maria Albert på hennes profilside her.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *